Majke Srebrenice: Meronu, licemer si!

Udruženje "Majke Srebrenice" uputilo je pismo predsedniku Haškog suda Teodoru Meronu da podnese ostavku zbog oslobađanja Momčila Perišića i nazvale ga licemerom jer se samo nekoliko sati pre oslobađajuće presude generalu Perišiću sastao sa njima

Udruženje "Majke Srebrenice" uputilo je pismo predsedniku Haškog suda Teodoru Meronu da podnese ostavku zbog oslobađanja Momčila Perišića i nazvale ga licemerom.

U pismu do kog je došla agencija Anadolija, "Majke Srebrenice" podsećaju da je upravo Meron predsedavao Žalbenim većem koje je ukinulo prvostepenu presudu generalu Perišiću od 27 godina zatvora i pustilo ga na slobodu.

- Mnogo puta smo se sastajale s Vama kao predsednikom ICTY-a. Na svakom susretu smo Vam "otvorili dušu i srce", iznosili svoje patnje, strahove, ali i probleme. Mislili smo da Vi, kao čovek koji je preživio holokaust, razumete našu bol i da saosećate sa nama. Mislili smo da nikada nećete zloupotrebiti naše poverenje i smatrati nas samo kao deo protokola koji Vam nalaže Vaša funkcija - poručile su "Majke enklava Srebrenica i Žepa" predsedniku Haškog suda.

One kažu i da ih je predsednik Haškog suda primio u svom kabinetu svega nekoliko sati pre oslobađanja Perišića, što smatraju vrhunskim činom licemerstva.

- Vašu odluku da se sastanete sa nama, žrtvama genocida, nekoliko sati pre oslobađanja Momčila Perišića, smatramo vrhuncem Vašeg licemerja i ponižavajućom zloupotrebom Vaše funkcije. Održavanje sastanka sa žrtvama nekoliko sati pre izricanja oslobođajuće presude Perišiću doživeli smo kao najstrašniju moru koja nam se desila nakon genocida kada smo bili oči u oči sa ubicama naših najdražih koji su bez trunke saosećanja nas gledali u oči i ubijali naše najdraže - napisale su Meronu "Majke Srebrenice".

Ovo udruženje zapitalo je predsednika Haškog suda šta oni za njega predstavljaju.

- Ubicama smo bili samo broj u realizaciji genocida, a šta smo Vama? - upitale su "Majke Srebrenice" predsednika Haškog suda, sugerišući mu da se samoinicijativno isključi od daljeg odlučivanja u žalbenim postupcima i da zatraži da ga na čelu Haškog suda zameni osoba koja će dostojno predstavljatu funkciju predsednika.

(M. B. / Izvor: Anadolija)