BRUKA: Nostrifikacija diploma čeka se do 10 godina!

- Na nostrifikaciju diplome stečene u inostranstvu čeka se i do 10 godina, a novi zakon omogućiće da priznavanje tih diploma bude brže i jeftinije - kažu iz Ministarstva prosvete

Srbija će iduće godine dobiti novi zakon o visokom obrazovanju, koji će, između ostalog, omogućiti i da proces priznavanja diploma stečenih u inostranstvu bude brži, jednostavniji i jeftiniji, najavio je ministar prosvete Žarko Obradović.

Prema pisanju beogradskog lista “Politika“, na javnom slušanju na temu nostrifikacije diploma, koje je organizovao Odbor za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo, čulo se i da se iz godine u godinu smanjuje broj povratnika, jer je proces priznavanja dokumenata dugačak, mučan i skup.

Državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Zoran Mašić je rekao da će se u narednom periodu stvoriti pravni okvir koji će napraviti razliku između nostrifikacije diploma za potrebe nastavka školovanja i radi stupanja u radni odnos, a biće definisano i koja institucija to treba da radi.

Miljenko Dereta, poslanik LDP-a, misli da je ovde u pitanju sistem samoodbrane, jer donosioci odluka odlučuju da li će omogućiti pristup svojim radnim mestima mladima koji donose nove ideje, a Sonja Liht je rekla da je nedopustivo za Srbiju da se mladi, koji se vrate sa prestižnih univerziteta, zapošljavaju kao da imaju srednjoškolsku diplomu.

Jedna od njih je i Jovana Ružičić, koja je po povratku iz Amerike osnovala grupu “Povratnici”, koja ima 700, uglavnom magistara i doktora nauka.

- Na osnovu iskustva naših članova, povratnici se dele na tri grupe: oni koji su pokušali da nostrifikuju dokumenta i posle mnogo vremena i stresa odustali, one koji su to uradili za 1.500 evra na privatnom fakultetu i oni koji su sve završili preko veze, bez stresa i veoma brzo - rekla je Ružičićeva, koja je u svojoj porodici četvrta generacija visokoobrazovanih u inostranstvu.

Podacima Srpskog siti kluba i “Povratnika” suprotstavio se prorektor Univerziteta u Beogradu Miodrag Popović, koji je rekao da je od 2009. godine do danas podneto 922 zahteva za priznavanje strane školske isprave radi zapošljavanja i da je odbijeno samo 11.

- Veći procenat je odbijenih kod zahteva za priznavanje diploma radi nastavka školovanja, jer tu imamo dosta studenata iz arapskih zemalja. Međutim, statistika govori da se najveći broj zahteva reši u roku od četiri do šest meseci, a imamo i šest odsto onih čiji se problem reši za manje od dva meseca - istakao je Popović.

(Telegraf.rs / Izvor: Politika)