Sji Ðinping i formalno izabran za predsednika Kine

Prilikom izbora praktično nije bilo opozicije među delegatima kongresa da Sji postane i predsednik. Od oko 3.000 delegata samo jedan glas je bio protiv Sjia, a tri su bila uzdržana

Svekineski narodni Kongres danas je glasanjem i formalno izabrao generalnog sekretara komunističke partije Sji Ðinpinga za novog predsednika Kine, završvajući tako drugu redovnu smenu rukovodstva od osnivanja NR Kine 1949.

Delegati su na godišnjem zasedanju kineskog parlamenta izabrali Sjia po posebno predviđenoj ceremoniji u Velikoj palati naroda u centru Pekinga, dajući tako završnu saglasnost prenosa vlasti na mlađu generaciju rukovodilaca.

Sji je prošlog novembra na partijskom kongresu izabran za generalnog sekretara Centralnog komiteta Komunističke partije Kine.

Političar (59), čiji je i otac bio visoki rukovodilac i saborac bivšeg kineskog predsednika Mao Cedunga, izabran je i za šefa uticajne Centralne vojne komisije, vladinog položaja paralelnog sa partijskom vojnom komisijom na čijem je, takođe, čelu, što mu obezbeđuje da ima punu vlast i kontrolu nad partijom, državom i vojskom.

Prilikom izbora praktično nije bilo opozicije među delegatima kongresa da Sji postane i predsednik. Od oko 3.000 delegata, samo jedan glas je bio protiv Sjia, a tri su bila uzdržana.

Istovremeno njegova administracija moraće da se nosi sa usporavanjem privrednog rasta, urbanizacijom i davanjem istih prava radnicima migrantima u gradovima, kako ne bi dolazilo do socijalnih tenzija.

To znači urgentni zadatak gradnje jeftinih kuća i obuzdavanja spekulacija sa stanovima, kao i okretanje sve bogatijeg društva potrošnji za podsticanje daljeg rasta ekonomije umesto dosadašnje politike insistiranja na investicijama.

Na spoljnom planu Sji će morati da obezbedi kineskoj privredi ne samo nova tržišta nego i izvore energenata i sirovina potrebnih privredi i to u uslovima povećanih napetosti sa Sjedinjenim Američkim Državama i teritorijalnih sporova sa Japanom i susedima u jugoistočnoj Aziji.

Od aktuelnih spoljnopolitičkih problema u neposrednom susedstvu, njega čeka rešavanje problema nuklearnog i raketnog naoružavanja Severne Koreje i denuklearizacija celog Korejskog poluostrva.

(Telegraf.rs / Tanjug)