MAĐARSKA: Srpski autobusi krenuli ka Budimpešti

Nakon više od 24 sata smrzavanja u koloni na auto-putu u Mađarskoj, putnici iz Srbije kančno su nastavili put ka mađarskoj prestonici i drugim evorpskim gradovima. Prema prvim informacijama, niko od putnika nije zdravstveno ugrožen

Autobusi sa putnicima iz Srbije, koji su bili zavejani u Mađarskoj više od 24 časa, krenuli su ka Budimpešti. Veći deo srpskih turista do sada je zbrinut, a intenzivno se radi i na evakuaciji ostalih putnika.

Đaci iz Sente, čiji je autobus bio zavejan na auto-putu u Mađarskoj, prevezeni su i smešteni u gradu Tatabanja.

Pošto se njihov autobus pokvario, učenici Matematičke gimnazije su prevezeni do Tatabanje autobusom koji je poslala Direkcija za zaštitu i spasavanje Mađarske, na molbu Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

To su prvi od putnika iz Srbije koji su bezbedno zbrinuti u mestu koje je 55 kilometara severozapadno od Budimpešte, rečeno je u Ministarstvu.

- Jedna traka auto-puta iz pravca Beča ka Budimpešti je otvorena za saobraćaj i kolona u kojoj su i sprski autobusi krenula je ka Budimpešti - rečeno je u Birou za saradnju sa medijima MUP.

On u Atletskom klubu Vojvodina Goran Obradović izjavio je da su mladi atletičari tog kluba koji su zavejani u Mađarskoj dobro, da autobus ima dovoljno goriva i da čekaju ekipe da raščiste sneg.

Obradović je izjavio da se čuo sa Draganom Ðorđević, koja je trener u klubu i koja se nalazi u autobusu sa zavejanim atletičarima.

- Najbitnije je da su deca dobro, imaju dovoljno hrane i vode. U autobusu ih je zajedno sa vozačima, trenerima i vođama puta tačno 50 - kazao je Obradović.

On je rekao da će se mladi atletičari, čim budu u mogućnosti, vratiti za Srbiju, jer su definitivno zbog snega zakasnili na takmičenje u Dortmundu.

Mladi atletičari iz Novog Sada su već više od 17 sati zavejani u Mađarskoj na području grada Ðera, a nema zvaničnih obaveštenja u kom roku bi put mogao biti očišćen i oni oslobođeni iz snežne barijere.

(Telegraf.rs / Tanjug, B92, RTS)