GDE ŽIVE MILIJARDERI: Od Monaka preko Sent Kits i Nevisa do Gernzija!

Magazin ''Slejt'' napravio je listu zemalja sa najviše milijardera srazmerno broju stanovnika, a na vodećim mestima uglavnom se nalaze male države koje važe za fiskalni raj

Na listi zemlja sa najviše milijardera srazmerno broju stanovnika, koju je sastavio internet magazin ''Slejt'', prvo mesto zauzima Kneževina Monako!

Sledi je karipska država Sent Kits i Nevis, a na trećem mestu je Gernzi, britanski krunski posed između obala Francuske i Velike Britanije u Lamanšu.

U Monaku žive tri milijardera, ali s obzirom da on ima 35.427 stanovnika, našao se na prvom mestu ove liste.

U karipskoj državi Sent Kits i Nevis, koja se našla na drugoj poziciji sa 53.000 stanovnika, živi jedan milijarder. Na trećem mestu je država u Lamanšu Gernzi, sa 65.570 stanovnika i jednim milijarderom.

Na četvrtoj poziciji je Hongkong sa 39 milijardera i više od sedam miliona stanovnika.

Na petom mestu je Belize, mala srednjoamerička država na obali Karipskog mora, koja se graniči s Meksikom na severu i Gvatemalom na zapadu i jugu, sa 356.000 stanovnika i jednim milijarderom.

Potom sledi Kipar sa 1,1 milion stanovnika i tri milijardera, pa Izrael sa 7,8 miliona stanovnika i 17 milijardera.

Na osmom mestu je petomilionski Singapur, u kome živi deset milijardera.

Kuvajt je na devetom mestu sa 2,8 miliona stanovnika i pet milijardera, a na desetoj poziciji je Švajcarska sa 7,9 miliona stanovnika i 13 milijardera.

U najvećem broju slučajeva reč je o malim državama koje važe za fiskalni raj.

(Telegraf.rs/ Tanjug)