KIPARSKA KRIZA: Država uzima harač od naroda bi sprečila bankrot!

Ukoliko kiparski parlament odobri sporni porez na bakarske depozite najteže će biti pogođene ruske kompanije i ruski državljani koji na računima u kiparskim bankama imaju nekoliko desetina milijardi dolara. Pogođeni će, međutim, biti i mnogi Kiprani

Porez na bankarske depozite, predviđen planom finansijske pomoći koji je Kipar dogovorio sa EU, zadaće težak udarac ruskim kompanijama sa sredstvima u bankama na tom ostrvu, upozoreno u Moskvi.

Ukoliko kiparski parlament odobri sporni porez na bankarske depozite najteže će biti pogođene ruske kompanije i ruski državljani koji na računima u kiparskim bankama imaju nekoliko desetina milijardi dolara, upozoravaju u Moskvi.

Zamenik predsednika Udruženja regionalnih banaka Rusije Anatolij Aksakov rekao je da, prema procenama, u kiparskim bankama ima oko 20 milijardi dolara ruskog kapitala.

- Poverenje prema Kipru, u smislu sigurnog mesta za čuvanje novca, biće u potpunosti uništeno - rekao je Asako.

U međuvremenu, kako javljaju agencije, sa Kipra su prekinute elektronske bankarske transakcije tako da je onemogućeno povlačenja novca iz inostranstva.

Rusko izdanje časopisa Forbs objavilo je u svom internet izdanju da su do septembra 2012. samo ruske kompanije na Kipru imale sredstva u iznosu od 19 milijardi dolara, dok su ruske banke na ostrvu bile prisutne sa još 12 milijardi dolara.

(Telegraf.rs / Tanjug)