KRVAVI JUBILEJ: 10 godina od početka rata u Iraku! (FOTO)

Iako je rat počeo zbog tvrdnji da tadašnji irački lider Sadam Husein poseduje hemijsko i biološko oružje za masovno uništenje, ono nikada nije pronađeno, kao ni veze i podrška terorističkoj mreži Al Kaide. Zaoštravanje situacije je trajalo tokom cele 2002. godine

Sjedinjene Američke Države danas obeležavaju 10 godina od početka rata u Iraku, u kome je poginulo blizu 4.500 američkih vojnika i skoro 200.000 Iračana.

Vojnici SAD povukli su se iz Iraka u decembru 2011. godine, ostavljajući zemlju na upravljanje iračkim bezbednosnim snagama. Iako je rat počeo zbog tvrdnji da tadašnji irački lider Sadam Husein poseduje hemijsko i biološko oružje za masovno uništenje, ono nikada nije pronađeno, kao ni veze i podrška terorističkoj mreži Al Kaide. Zaoštravanje situacije je trajalo tokom cele 2002. godine, pošto je predsednik SAD Džordž Buš tražio da Irak prestane sa navodnom proizvodnjom oružja za masovno uništenje.

Američki senat je u novembru 2011. godine usvojio rezoluciju kojom je formalno završen rat u Iraku. Poslednji vojnici SAD su se povukli iz te zemlje 18. decembra iste godine.

(Telegraf.rs / Tanjug)