Kako mi je Sarkozi pomogao da napravim Balkanski orkestar (VIDEO)

U intervjuu za Telegraf, Francuskinja Fransoaz Fužo priča o tome kako je peške preko granice donosila instrumente srpskim muzičarima 90-ih i kako je njen deda upoznao kralja Aleksandra

Kada je početkom 90-ih prvi put stigla u Beograd, Francuskinja Fransoaz Fužo, predsednica muzičko-humanitarne organizacije "Enfants Planete Esperanza", nije bila zatečena slikom Srbije, koja je u to vreme prikazivana kao postapokaliptično mesto.

Ukoliko je to bilo neophodno, granicu sankcijama zamrznute Srbije prelazila je peške, i to sve sa nezanemarljivim novčanim sredstvima i ponekad prilično kabastim instrumentima na leđima. Činila je, kaže, sve što je bilo u njenoj moći za mlade srpske muzičke talente.

Nakon decenije ulaganja u njih, u okviru ove humanitarne organizacije, pokrenuta je ideja da se osnuje orkestar mladih iz centralne Evrope i sa Balkana "Esperanca".

Zahvaljujući Fransoaz siromašni, a talentovani studenti Muzičke akademije iz Srbije, Rumunije, Moldavije, Mađarske i Makedonije uspeli su ne samo da dobiju neophodne i skupe instrumente, već i priliku da nastupaju u najvećim svetskim centrima i rade sa vrhunskim stručnjacima iz sveta klasične muzike, između ostalog i sa čuvenim dirigentom maestrom Mišom Kacom.

Za dve godine, koliko postoji orkestar, održano je sedam koncerata, a publika je bila prosto oduševljena nastupima ovih talentovanih 20-godišnjaka u Avinjonu i Verbijeu i na prestižnom festivalu u Oranžu.

(Katarina Vuković)