Narko-udar sa Kosova, Srbija nemoćna!

- Iako je javna tajna da Novi Pazar sa svojom okolinom ima veliki broj skrivenih laboratorija za pripremu heroina, do danas nijedna nije otkrivena - kaže dr Darko Trifunović, profesor Fakulteta bezbednosti u Beogradu

Srbija je do pre nekoliko godina predstavljala uglavnom tranzitno područje za sve vrste narkotika. Danas je, nažalost, krajnje odredište i veliki potrošač svih vrsta opijata. Izuzetno niska cena narkotika i velika ponuda, doprineli su da, prema zvaničnoj evidenciji, u Srbiji ima 170.000 narkomana, a nezvanično nekoliko puta više. Od toga, najveći broj su mladi i maloletnici.

U našoj zemlji ukrštaju se narko-kanali sa istoka i zapada. Sve su prisutnije i isporuke novim − takozvanim južnim kanalom. On svoje uporište i narko-skladišta ima na Kosovu, odakle preko Novog Pazara šalje smrtonosne tovare po čitavoj Srbiji, a onda i dalje ka Evropi. Kosovo je postalo evropski magacin narkotika. I to zahvaljujući takozvanoj turskoj vezi, koja uz saradnju sa albanskim kartelima, prima, skladišti i distribuira sve avganistansko-iransko-kurdske isporuke opijata za Balkan i Evropu.

Prema rečima dr Darka Trifunovića, profesora Instituta za bezbednosne studije Fakulteta bezbednosti u Beogradu, narkotici u našu zemlju dolaze iz više pravaca, ali je nekoliko primarnih.

- U zavisnosti od toga o kojoj vrsti droge je reč, dominiraju različite maršrute. Kada je heroin u pitanju, Novi Pazar je glavni grad − rasturač. Danas je on nezaobilazni centar za heroin iz Turske, koji se nabavlja avganistansko-iransko-kurdskim vezama. On se odatle distribuira prema zapadnoj Evropi na više načina. Usled nemoći Srbije da kontroliše situaciju, novopazarski kriminalni klanovi sve više heroin plasiraju u našoj zemlji. Iako je javna tajna da Novi Pazar sa svojom okolinom ima veliki broj skrivenih laboratorija za pripremu heroina, do danas nijedna nije otkrivena.

Koliko je organizovano srpsko narko tržište i kako, govori i podatak da gram heroina ovde može da se kupi za 10 evra. To je manje nego što košta u Turskoj, odakle ovaj narkotik uglavnom i dolazi u našu zemlju. Ovaj podatak ukazuje i na to da je tržište preplavljeno opijatima, ali i da imamo izuzetno veliki broj uživalaca droga, smatraju stručnjaci.

Da stvar bude gora, mnogi narkomani i dileri su maloletni. Prema policijskim podacima, najmlađa osoba koja je prošle godine uhapšena zbog rasturanja droge je momak koji je tada imao svega 14 godina, dok je najraniji zabeleženi uzrast prvog uzimanja opijata zabeležen kod jednog dvanaestogodišnjaka!

U Ministarstvu unutrašnjih poslova kažu da su tokom 2012. godine uhapsili 44 maloletnika, uzrasta od 14 do 15 godina, koji su izvršili neko od krivičnih dela u vezi sa narkoticima.

(I. M. / Izvor: Večernje novosti)