Josipović: Ulazimo u EU 1. jula!

Parlament Slovenije danas je jednoglasno ratifikovao hrvatski pristupni ugovor, čime je Slovenija postala 23. od 27 država članica EU koja je to učinila

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović pozdravio je danas slovenačku ratifikaciju Ugovora o pristupanju Hrvatske Evropskoj uniji.

- To je s jedne strane gotova garancija da ćemo 1. jula biti članica EU, a s druge strane, potvrda dobrih, dugotrajnih i prijateljskih odnosa sa Slovenijom - izjavio je Josipović novinarima u Zagrebu.

Parlament Slovenije danas je jednoglasno ratifikovao hrvatski pristupni ugovor, čime je Slovenija postala 23. od 27 država članica EU koja je to učinila.

Tim povodom u Ljubljani danas su bili premijer Hrvatske Zoran Milanović i ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić.

Hrvatski pristupni ugovor do 1. jula treba da ratifikuju još Nemačka, Danska, Holandija i Belgija. Ne očekuju se problemi, posebno pošto je Evropska komisija prošle sedmice objavila da Hrvatska ispunjava sve obaveze za ulazak u EU 1. jula.

Slovenija je poslednja počela postupak ratifikacije zbog spora oko prenesene štednje hrvatskih štedišta bivše "Ljubljanske banke". Milanović i sada već bivši slovenački premijer Janez Janša potpisali su 11. marta u Mokricama u Sloveniji memorandum o saglasnosti dve vlade.

Memorandumom je predviđen nastavak pregovora o takozvanoj prenesenoj štednji pod okriljem Banke za međunarodna poravnanja (BIS) u Bazelu na osnovu Ugovora o sukcesiji i zastoj svih sudskih postupaka koje su pokrenule dve hrvatske banke u vezi s prenesenom deviznom štednjom, čime je Slovenija uslovljavala ratifikaciju.

(Telegraf.rs / Tanjug)