ŽILNIK: Nema filma bez novca iz budžeta!

Ovogodišnji dobitnik nagrade za životno delo 60. festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma rekao je da je kratki metar dobar i prirodan početak reditelja

Reditelj Želimir Žilnik, ovogodišnji dobitnik nagrade za životno delo 60. festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma, izjavio je večeras da mu je ta nagrada posebno draga jer dolazi od festivala koji je bio veoma značajan za njegovu generaciju.

- Kada sam dobio vest, pomislio sam na sve ono što me vezuje za taj festival. Bio je veoma značajan, pogotovo za moju generaciju. Mislim da je uopšte u jednoj kinematografiji osnov rada i ulaska mladih ljudi u nju - ono što pokažu kad se oprobaju na dokumentarnom i kratkom filmu - rekao je Žilnik.

Ističući da to važi i za domaće i za strane reditelje, naveo je Žiku Pavlovića, Sašu Petrovića, Dušana Makavejeva, Purišu Ðorđevića.

- Svi su oni počeli sa dokumentarnim filmom, a to se desilo i mojoj generaciji. To je dobar i prirodan početak. Vi tu onda proverite ne samo svoju metodologiju, nego vidite i da li imate neku svoju estetiku i neki svoj rukopis - obrazložio je on.

S druge strane, kako je napomenuo, "postoji nada da će to imati distribuciju, pa i neki prihod".

- Ne bih nikako preporučio: bavimo se samo andergraund i jeftinim filmom, pa ćemo imati jaku kinematografiju. To nije realno - zaključio je Žilnik.

(Telegraf.rs / Tanjug)