ZAGREB: 20.000 branitelja protiv ćirilice!

- Želimo da se Vukovar smatra posebnim područjem i da se tamo nikada ne uvede ćirilica, kao što se u Aušvicu nikada ne izvodi nemačka himna - rekao je Tomislav Josić, jedan od organizatora

Na centralnom zagrebačkom Trgu bana Jelačića danas je održan protest veteranskih udruženja protiv uvođenja srpskog jezika i ćirilice u Vukovaru.

Veteranska udruženja iz Vukovara, ali i drugih delova Hrvatske, došla su u velikom broju u Zagreb, a predsednik Ivo Josipović je prethodno izrazio očekivanje da će "skup biti u granicama zakona kao i svaki drugi javni skup i da građani koji će doći na taj skup poštuju zakon".

Policija je saopštila da je sve proteklo mirno i da nije bilo potrebe za intervencijama. Prema njihovoj proceni, na skupu je bilo 20.000 ljudi, dok organizatori tvrde da ih je bilo 40.000.

Zahtevima protestanata usprotivila se Građanska akcija uz poruku da taj protest vraća u mračni dan 25. april 1941. kada je Ante Pavelić, poglavnik tzv. NDH potpisao Zakonsku odredbu o zabrani ćirilice.

Naveli su da su na zagrebačke nadvožnjake i mostove postavili transparente kako bi dočekali "rulju zakrvavljenih očiju, koji su došli na obračun s jednim pismom u centar Zagreba".

(Telegraf.rs / Tanjug)