Pomozimo Aniti kao što smo Tijani!

Uz malu Tijanu, još jedna devojčica iz naše zemlje mora na presađivanje srca u Hjuston. Anita Balaž (12) takođe ima restriktivnu kardiomiopatiju, težak oblik srčane slabosti. Operacija je jako skupa, može da dosegne i milion dolara. Pomozite!

BUDIMO HUMANI - POMOZIMO!

Anita Balaž ima 12 godina. Živi u Erdeviku kod Šida i zajedno s roditeljima, sestrom Natašom (7) i bratom Nemanjom (2), svake noći sanja jedan isti san. U tom snu putuje u Hjuston, u istu onu dečju bolnicu u koju će ovih dana stići mala Tijana Ognjanović (8) i baš kao i ona dobije novo srce. Novo srce za novi život, bez patnje, stalnih odlazaka u bolnicu, borbe s teškom bolešću.

Srbija je ponovo na ispitu. Uz malu Tijanu, još jedna devojčica iz naše zemlje mora na presađivanje srca u Hjuston. Anita takođe ima restriktivnu kardiomiopatiju, težak oblik srčane slabosti, a jedino što je razlikuje od Tijane jeste činjenica da je žrtva nestručnih lekara, koji su je 11 godina pogrešno lečili od astme, što znači da je već odavno mogla da dobije novo srce, samo da joj je na vreme uspostavljena prava dijagnoza.

Žive kao podstanari

Anitini roditelji Ksenija i Miodrag ne rade, žive kao podstanari, a troje dece izdržavaju od socijalne pomoći i dečjeg dodatka. Za njih su put i operacija nešto daleko, nedostižno, ali i jedino što njihovu mezimicu može da otrgne od smrti. A u tu borbu ne mogu sami.

Ksenija Balaž priča da je njena ćerka 11 godina lečena od astme, da bi tek 2. aprila prošle godine lekari konstatovali da u stvari od rođenja boluje od restriktivne kardiomiopatije.

- Od trećeg meseca života do prošle godine ona je na Institutu za majku i dete "Dr Vukan Čupić" lečena od astme. U decembru 2011. dobila je upalu pluća, pa nas je naša doktorka odavde uputila u kliniku u Tiršovoj. Tada smo prešli kod dr Branislava Nestorovića, koji je bio izričit: "Ne, ona nema astmu!" Nisam mogla da verujem šta čujem! Onda joj je u julu urađena magnetna rezonanca i sve je bilo jasno, neophodna joj je transplantacija - kroz suze govori Anitina majka.

Život porodice Balaž zbog svega ovoga svodi se na relaciju Erdevik-Beograd. Majka kaže da u Tiršovu idu na mesec dana, ali se retko kad desi da se odmah posle redovne kontrole vrate kući.

- Bila je u decembru mesec dana, pa u februaru, a kada smo u martu otišli na kontrolu, pronađen joj je tromb u desnoj pretkomori srca, pa je opet ostala nedelju dana u bolnici. Poslednjih nekoliko meseci svaka naša kontrola svodi se na ostajanje u bolnici. Od decembra je Anita konstantno prehlađena, a od februara spava s maskom za kiseonik. Pluća su joj loše. Bolest je takva da kod nekog, kao u slučaju male Tijane, napada bubrege, kod nekog jetru, dok su kod moje Anite na meti pluća i ona ima mnogo visok pritisak baš na plućima - kaže majka male Anite.

Uz pomoć ljudi dobre volje i velikog srca pokreće se akcija da se za Anitu obezbedi odlazak u Hjuston.

Devojčici možete pomoći uplatom novca na račun u Komercijalnoj banci na ime Anita Balaž. Dinarski račun: 205-9011005017941-36. Devizni račun: SWIFT: KOBBRSBGIBAN: RS35205903101933371543.

(Telegraf.rs / Izvor: Naše novine)