ETIHAD: Srbija vlasnik "Jata", menadžment iz UAE

Ponuda "Etihada" se odnosi i na mogućnost da se preko banaka u Emiratima "Jatu" da kredit za otplatu aviona po veoma niskoj kamatnoj stopi

Nacionalna avio-kompanija Ujedinjenih Arapskih Emirata "Etihad" želi da postavi svoj operativni menadžment kojim bi efektivno vodila "Jat", ali bi Srbija i dalje ostala većinski vlasnik kompanije sa 51 odsto vlasništva.

Prema pisanju portala "Tango Six", osnovni uslovi "Etihada" su postavljanje svog operativnog menadžmenta kojim će oni efektivno voditi "Jat" kao avio-kompaniju. Ta činjenica će se ogledati u formi 49 odsto vlasništva, dakle, država Srbija ostaje većinski vlasnik "Jata".

- Predsednik upravnog odbora biće Srbin koji će predsedavati nad tri člana odbora iz Srbije i tri člana odbora iz "Etihada", što će državi kao vlasniku obezbediti većinu za strateške odluke. Dnevno i operativno vođenje kompanijom, kadrovska politika i svi detalji koji su nekada bili u ingerenciji politike i aktuelnih političkih okolnosti biće na minimum pet godina kompletno prepušteni menadžmentu "Etihada". Tako će "Etihad", pod uslovom da država preuzme sadašnje dugove, obezbediti operativni kapital i preuzeti deo obaveza iz ugovora "Jata" sa "Erbasom"- piše "Tango Six".

 

Ono što je možda najzanimljiviji detalj je ponuda "Etihada" da u okviru novog partnerstva oni plate tzv. pre-delivery payment (prvu stavku nakon koje "Erbasovi" u "Jatovom vlasništvu" mogu sleteti u Beograd) i da preko banaka u Emiratima "Jatu" daju kredit za otplatu njegovih aviona po kamatnoj stopi koja je možda najniža trenutno u svetu. To bi, ukoliko se realizuje, bilo razrešenje potpisanog ugovora o kupovini novih "Erbasova" za "Jat" iz 1998. godine koji će zbog navedenog statusa "Etihada" kod "Erbasa" verovatno biti realizovan efikasnije i brže.

(Telegraf.rs/ Izvor: Tango Six)