Severna Koreja slavi 101. godišnjicu rođenja oca nacije Kim Il-sunga! (FOTO)

Ulice Pjongjanga danas su pune sveta koji državni praznik slavi brojnim sportskim događajima, izložbama cveća i igranjem na svečano ukrašenim trgovima

Severna Koreja danas proslavlja 101. godišnjicu rođenja svog osnivača Kim Il-sunga bez znakova da napetosti na Korejskom poluostrvu popuštaju pošto je Pjongjang odbacio predlog razgovora sa Seulom o normalizaciji odnosa i ponovnom otvaranju zajedničke industrijske zone Kaesong.

Sjedinjene Države su takođe ponudile razgovore, ali pod uslovom da Sever odustane od svojih nuklearnih ambicija. Severna Koreja, međutim, smatra svoje nuklearno oružje kao "dragocen mač" od koga nikada neće odustati.

Treći Kim na čelu zemlje prisustvovao je ponoćnoj proslavi vladavine njegovog dede i oca zajedno sa najvišim rukovodiocima među kojima je bio i uticajni ujak Džang Song Taek i generali najvišeg ranga.

Ulice Pjongjanga danas su pune sveta koji državni praznik slavi brojnim sportskim događajima, izložbama cveća i igranjem na svečano ukrašenim trgovima. Preko vikenda je otkrivena nova velika skulptura oca zemlje Kim Il-sunga ispred Ministarstva bezbednosti.

List Komunističke partije Kine, Ženmin Žibao, danas je upozorio da napetosti na Korejskom poluostrvu mogu izmaći kontroli.

- Loše stvari će se uvek događati ako je tetiva luka napeta suviše dugo. Nije bitno da li s namerom ili slučajno, čak i najmanje stvari mogu prouzrokovati da se situacija brzo promeni i možda potpuno izmakne kontroli - napisao je list u komentaru.

List upozorava da ukoliko stvari krenu po zlu "ni jedna strana neće moći da ostane po strani".

(Telegraf.rs / Tanjug)