TUŽNA GODIŠNJICA: Titanik je potonuo pre tačno 101 godinu! (FOTO)

Na "Titaniku" je bilo i 39 putnika iz bivše Jugoslavije, uglavnom sirotinja koja je krenula u "bolje sutra". Jedan od njih, Ličanin Nikola Lulić, koji je tada imao 31 godinu, spasao se pukim čudom

Brod "Titanik" potonuo je na današnji dan 15. aprila 1912. godine, a čak ni 101. godinu potom interes javnosti za ovu tragediju ne jenjava.

"Titanik" je isplovio 10. aprila iz luke u Sautemptonu u Engleskoj i krenuo prema Njujorku, pod komandom Edvarda Smita, poznatijeg pod nadimkom "kapetan milioner", zbog popularnosti koju je uživao među bogatim putnicima.

Bio je to najluksuzniji brod svog vremena, sa bazenom, bibliotekom, otmenim restoranima namenjenim za uživanje elite koja je skupo platila karte za ovo jedinstveno putovanje.

Nikad nije tačno utvrđeno koliko je ljudi zaista bilo na brodu, a prema nekim procenama bilo ih je 2.224 zajedno sa članovima posade.

Uprkos mnogim spekulacijama o potonuću čuvenog nepotopivog broda, jedino značajno novije otkriće jeste da je "Titanik" potonuo pod znatno manjim uglom nego što se verovalo i manjim nego što je prikazano u Oskarima ovenčanom filmu Džejmsa Kamerona.

Milvina Din poslednja je preživela putnica koja je 2009. godine preminula u 98. godini života.

(M. R.)