MINISTARSTVO: Može da se prodaje hleb lakši od pola kile

Nacionalna organizacija potrošača zatražila je da se zabrani prodaja osnovne vrste hleba od 450 grama, dok iz resornog ministarstva odgovaraju da ne sme biti skuplji od 48,5 dinara

Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS) zatražila je da se zabrani prodaja osnovne vrste hleba od 450 grama po vekni, proizvedenog od brašna T-500, dok u resornom Ministarstvu trgovine navode da je moguće da se u maloprodaji pojavi hleb od tog brašna manje gramaže od pola kilograma.

U NOPS-u tvrde da se proteklih dana u pojedinim trgovinama i pekarama osnovna vrsta hleba "Sava" prodaje od 450 grama, a po zakonu vekna ne sme da bude lakša od pola kilograma.

U Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine objašnjavaju da su, prema važećoj Uredbi o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna T-500, proizvođači obavezni da proizvedu i stave u promet "Savu" najmanje 40 odsto od dnevne proizvodnje svih vrsta hleba i da cena vekne ne sme biti viša od 48,5 dinara.

Ostatak proizvodnje nije obuhvaćen nikakvim uredbama, tako da je moguće da se u maloprodaji pojavi hleb od iste vrste brašna, a manje gramaže, a pošto taj deo proizvodnje nije obuhvaćen uredbom, nema ni osnova za kontrolu, rekli su Tanjugu u tom ministarstvu.

Kompanija "Delez Srbija" saopštila je da je "Sava" od pola kilograma po vekni u ponudi u svim "Maksi" i "Tempo" maloprodajnim trgovinama u skladu sa uredbom, ali je u prodaji i nova vrsta hleba po povoljnijoj ceni.

Obezbedili smo i drugu vrstu hleba, koja po gramaži i karakteristikama više odgovara prosečnom potrošaču - beli hleb "Sava Don Don" od 450 grama po vekni, koji se prodaje po još nižoj ceni od 36,99 dinara, istakli su u tom trgovinskom lancu.

- Nikako nismo želeli da na bilo koji način obmanjujemo potrošače, što se vidi i ukoliko se preračuna cena hleba. Za gramažu od 500 grama beli hleb "Sava Don Don" koštao bi 41,10, a polubeli hleb "Dunav" 39,99 dinara, što je znatno manje od cene hleba koji je pod Uredbom - navode u kompaniji "Delez Srbija".

(Telegraf.rs / Tanjug)