Golubovi terorišu stanare u centru Kragujevca! (FOTO)

- U garsonjeri živi stotinak ptica, legu se, a tu je i groblje golubova. Prozori su skršeni, a voda ulazi u stan. Strašan smrad širi se celom zgradom. Trideset porodica strepi od zaraze - kaže Živadin Teofilović, predsednik skupštine stanara

Stanovnici zgrade u kragujevačkoj Ulici Dragoslava Srejovića 50, u širem centru, našli su se u neobičnoj situaciji kada im je prvi komšija postala Vojska Srbije.

To se desilo nakon što je 2009. godine vešernica pod krovom u katastru greškom upisana kao garsonjera. Kako je čitava zgrada nekada bila vojna imovina, novonastala garsonjera po automatizmu je pripala Vojsci. Vrata garsonjere su zapečaćena, a njima osvanula poruka upozorenja da niko u stan ne sme "bez odobrenja i prisustva ovlašćenog organa". Vešernicu-garsonjeru naselili su golubovi.

Sada u garsonjeri živi stotinak ptica, legu se, a tu je i groblje golubova. Prozori su skršeni, a voda ulazi u stan. Trideset porodica strepi od zaraze. Nešto više od sto stanara budi gukanje na desetine golubova iz garsonjere pod krovom koji još i prokišnjava. Zbog sumnje na poplavu, stanari su nedavno dobili dozvolu da bez "ovlašćenog organa" raspečate vrata i uđu u stan. Živadin Teofilović, predsednik skupštine stanara, kaže da je otvaranje vrata prostorije pod krovom nateralo komšije u beg niz stepenice.

- Strašan smrad i memla su nas zapahnuli. Hodnik je zbog lepeta krila ptica zasuo oblak perja i prašine. Unutra niko nije ulazio tri godine. Na podovima te nazovigarsonjere ležale su mrtve ptice, a gnezda i jaja bili su svuda. Prozori su polomljeni i kroz njih golubovi nesmetano ulaze svako veče. Stanje je toliko užasno da je jedan stanar ponudio sam da plati čišćenje i dezinfekciju jer ima malo dete i plaši se zaraze. To nema svrhe raditi, za koji mesec bilo bi isto - kaže Teofilović.

(M. M.)