Organizovani kriminal u Istočnoj Aziji zaradi 90 milijardi dolara godišnje!

Procenjuje se da najveću zaradu među kriminalnim grupama imaju trgovci krivotvorenom robom 24,4 milijarde, ilegalnim proizvodima od drveta 17 milijardi, heroinom 16,3 milijarde i metamfetaminom 15 milijardi dolara

Grupe organizovanog kriminala koje rade sa lažnom robom, drogom, trgovinom ljudima i ugroženim životinjskim vrstama zarađuju godišnje skoro 90 milijardi dolara u Istočnoj Aziji i Pacifiku, navodi se u izveštaju UN objavljenom danas.

Kancelarija UN za drogu i kriminal saopštila je da je studija "Transnacionalni organizovani kriminal u Istočnoj Aziji i Pacifiku - procena opasnosti" najsveobuhvatnije istraživanje ovog problema do sada.

Procenjuje se da najveću zaradu među kriminalnim grupama imaju trgovci krivotvorenom robom 24,4 milijarde, ilegalnim proizvodima od drveta 17 milijardi, heroinom 16,3 milijarde i metamfetaminom 15 milijardi dolara.

Lažni lekovi donose zaradu od pet milijardi, crno tržište korišćenih elektronskih komponenti da bi se izbegla legalna reciklaža 3,75 milijardi i ilegalna trgovina ugroženim vrstama 2,5 milijardi.

Krijumčaranje izbeglica i trgovina ženama i devojkama radi prostitucije ili prisilnog rada takođe donosi šefovima kriminalnih grupa stotine miliona dolara svake godine.

Prema Svetskoj carinskoj organizaciji 75 procenata lažnih proizvoda zaplenjenih širom sveta od 2008. do 2010. je poticalo iz istočne Azije, uglavnom iz Kine, i na tu industriju se odnosilo oko dva procenta svetske trgovine.

- Glavni igrači na tržištima lažnjaka su brokeri i snabdevači koji povezuju ponudu i potražnju - navodi se u izveštaju.

(Telegraf.rs / Tanjug)