INTERVJU, JOVAN NIKOLIĆ: Izgradite kuću za 500 evra po kvadratu - ključ u ruke!

Celokupan patent je za sada poznat samo Lafaržu, od koga je i pristigla nagrada za najbolji inovativni projekat ekološke gradnje u Evropi

Kako doći do kvadrata gradnje za 500 evra ili kuće koja nastaje u fabrici, a ne na gradilištu? Ili kako da uštedite energiju do 80 odsto? Odgovore na sva ova pitanja daje inovativni Q sistem gradnje beogradske kompanije "Quattro Houses", koji najavljuje revoluciju u održivoj gradnji u našoj zemlji.

Autor patenta inženjer Jovan Nikolić za Telegraf.rs kaže da patent koji je osmislio ostvaruje brojne uštede u kućnom budžetu, a cena objekata izrađenih Q sistemom gradnje iznosi od 500 evra po kvadratnom metru, što je čini  jeftinijom od najpovoljnije gradnje u Evropi i istovremeno najbržom.

Svakako najznačajnije je da se radi o patentu koji je osmislio naš inženjer, razvoju novog srpskog brenda, u zemlji koja je među najvećim svetskim potrošačima energije po jedinici proizvoda. Srpske zgrade troše tri puta više energije nego one u Evropi, a Q sistem nudi uštedu energije do 80 odsto.

- Kupci su kod nas maksimalno sigurni. Iza "Quattro Houses" stoji naša poslovna banka kao garant. Tražimo da kupac položi celokupan depozit u banku, koji tu i ostaje sve do momenta predaje nekretnine.

Od trenutka potpisivanja ugovora, depozit se čuva a mi gradimo našim sredstvima. Tek kada se, uz prisustvo nadležne osobe iz banke izvrši primopredaja, novac se prebacuje na naš račun.

U ugovoru je definisan rok završetka radova i mi garantujemo da, ukoliko dođe do probijanja rokova, plaćamo kaznene poene, zateznu kamatu od 0,3 do 0,5 odsto. Svi naši objekti su novi i samim tim se automatski upisuju u zemljišne knjige, jer smo u C klasi po pitanju energetske efikasnosti.

Jako nam je važno da su svi učesnici sigurni, kupac, banka i mi kao izvođači radova. U ovoj industriji je bilo dosta prevara, stanovi su prodavani i po nekoliko puta. Nama je najbitnije uspostavljanje poverenja i 100% sigurnost svakog kupca i investitora.

(Ljiljana Vučetić)