Velika nestašica lekova u apotekama!

U iščekivanju dodatnog uputstva kako će se snabdevati, mnoge apotekarske ustanove su gotovo obustavile nabavke lekova. Deficitarni su neki diuretici, antibiotici, preparati za koagulaciju krvi i drugi

Sve više lekova je deficitarno. Pošto još nije razjašnjeno da li će morati da se snabdevaju centralizovano ili će biti izuzete iz primene Zakona o javnim nabavkama, koji je stupio na snagu 1. aprila, mnoge apotekarske ustanove obustavile su nabavke lekova. Zato iz rafova počinju da nestaju i medikamenti čije je snabdevanje do pre nedelju dana bilo redovno, a još nisu stigli ni oni kojih nema već mesecima, kao što su, recimo, neki lekovi za terapiju astme.

U većini od ukupno 35 državnih apotekarskih ustanova u Srbiji situacija je manje-više ista - troše se zalihe i čekaju se precizna uputstva oko načina snabdevanja. Ima, međutim, i ustanova koje su nastavile sa starim načinom nabavke lekova. Tako, recimo, rade u Požarevcu. U Beogradu se drže drugog principa.

- Obustavili smo naručivanje novih lekova sa liste RFZO, kao i pomagala koja se izdaju na nalog dok ne dobijemo konačno mišljenje nadležnog ministarstva. Očekujemo dodatna tumačenja nadležnih kako da organizuje tendere po novom zakonu o javnim nabavkama i nećemo naručivati lekove i pomagala dok se ta situacija ne razjasni - kaže Dragana Simić, direktor Apoteka "Beograd".

U beogradskim državnim apotekama trenutno nedostaju preparati za astmu, koagulaciju krvi, urinarne infekcije itd.

- Nema "aminofilina" i "durofilina", koje koriste astmatičari, a ni antikoagulansa "sinkum 4". Deficitaran je i diuretik "spironolakton", zatim supozitorija "salofalk", kapi za oči "unitimolol", antiagregacioni preparat "tiklodiks" i drugi. Mnogi među njima nemaju zamenu - kaže magistar Milana Dučić iz Apotekarske ustanove "Beograd".

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)