SRAMOTA: Zakon dozvoljava devojčicama od 15 godina da ugrađuju silikone

Zakon o pravima pacijenata naći će se sledeće nedelje pred poslanicima, a ukoliko bude bio usvojen, tinejdžeri će ubuduće sami moći da odlučuju o nekoj hirurškoj intervenciji

Narodni poslanici će sledeće nedelje raspravljati o Zakonu o pravima pacijenata, a ukoliko on bude bio usvojen, tinejdžeri od 15 godina moći će sami da odlučuju o tome hoće li uraditi neku hiruršku intervenciju.

To u praksi znači da će dete moći bez znanja roditelja operacijom da promeni svoj izgled - da operiše uši ili nos, ugradi silikone u grudi ili "napumpa" usta. Takođe, mlade devojke od 15 godina moći će bez znanja roditelja da prekinu neželjenu trudnoću.

Iako se javnost uzbunila zbog ovakve odredbe, iz Ministarstva zdravlja kažu da je povodom Nacrta ovog zakona bila organizovana javna rasprava, kao i da je bilo moguće ostaviti primedbu na Nacrt zakona na sajtu Ministarstva, a da će se sada o ovom zakonu izjašnjavati poslanici.

- Nacrt zakona bio je dostupan i na sajtu Ministarstva zdravlja, na koji je bilo moguće dostaviti primedbe i sugestije, od kojih su neke usvojene. Vlada Srbije je 28. 3. 2013. usvojila Predlog zakona o zaštiti prava pacijenata. I taj Predlog zakona je dostupan na sajtu Ministarstva zdravlja. Predlog zakona o zaštiti prava pacijenata nalazi se u skupštinskoj proceduri i o njemu će se izjašnjavati poslanici. Po usvajanju Zakona o zaštiti prava pacijenata, Ministarstvo zdravlja biće dostupno za svaku vrstu tumačenja - rečeno je iz Ministarstva zdravlja.

(M. B.)