"Alkatraz" za najmonstruoznije ubice najbolje je čuvani zatvor na Balkanu! (FOTO)

"Zabela" je zatvor koji na prvi pogled podseća na neko od sređenih banjskih odmarališta Srbije. Međutim, iza njenih zidina leže neki od najsurovijih Srba. Upoznajte neke od njih

Foto: Milena Đorđević

Kazneno-popravni zavod u Požarevcu "Zabela" jeste mesto u kojem zatvorsku kaznu u Sedmom paviljonu služe najpoznatiji srpski zatvorenici, među kojima i Milorad Ulemek Legija, ali u njemu, međutim, ima zatvorenika koji se školuju i završavaju kurs za pekare, stolare i zavarivače, čime im se otvaraju mogućnosti da izađu na pravi put.

Na samom ulasku u "Zabelu" sve na prvi pogled deluje obično. Reklo bi se, zatvor kao i svaki drugi. Tu su travnjaci, cveće, stražari, velika limena kapija... Niko ne može ni da nasluti da se u samom srcu ovog zdanja nalazi čuveni srpski "Alkatraz".

Prvo na šta ćete naići jeste prvi prsten provere i skeniranje prolaskom kroz KD vrata. Svi metalni predmeti, čak i kaiš, moraju se odložiti u plastičnu posudu, a tu se isključuju i mobilni telefoni i predaju stražarima.

Nakon toga, put vodi ka glavnoj kapiji, gde se u staklenoj sobi ponovo prolazi kroz KD vrata i gde je stacioniran drugi prsten obezbeđenja. Zanimljivo je, što potvrđuje i direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Milan Stevović, da niko nije povlašćen, pa su kroz tu proceduru morali da prođu i ministar pravde Nikola Selaković, ali i ambasador EU u Srbiji Vensan Dežer.

PORODICA MI JE RADILA U "ZABELI", A JA U NJOJ SLUŽIM KAZNU!

Nenad Maksimović jedan je od najzanimljivijih stanovnika "Zabele". Za Telegraf.rs kaže da su svi iz njegove porodice radili u ovom zatvoru, a da je on tu "tradiciju nastavio".

- Bili su čuvari i policajci, a ja sam nastavio tu tradiciju, ali s druge strane. Ovde služim zatvorsku kazu i u sektoru sam proizvodnje kućnog nameštaja - kaže ovaj zatvorenik.

(Darko Zlojutro)