Dan Vojske: Na vojnoj paradi 15.000 ljudi, uz avione, helikoptere, borbena vozila... (FOTO)

Svečanosti prisustvuju predsednik Srbije Tomislav Nikolić, prvi potpredsednik Vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković i predstavnici državnog i vojnog vrha

Centralna svečanost povodom obeležavanja 23. aprila − Dana Vojske Srbije − održava se na Trgu kosovskih junaka u Kruševcu, a svečanosti prisustvuju najviši predstavnici državnog i vojnog vrha, kao i 15.000 Kruševljana.

Svečanosti prisustvuju predsednik Srbije Tomislav Nikolić, prvi potpredsednik Vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković i predstavnici državnog i vojnog vrha.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je danas da je Vojska Srbije spremna da odgovori na bezbednosne izazove, te da je suguran oslonac stabilnosti regiona i garant bezbednosti države.

Nikolić je, na centralnoj manifestaciji obeležavanja Dana Vojske Srbije u Kruševcu istakao da će neki od prioriteta države u budućnosti biti opremanje jedinica vojske novim i modernizovanim naoružanjem i opremom, posebno u Vazduhoplovstvu i Protivvazduhoplovnoj odbrani, kao i učešće u međunarodnim mirovnim operacijama.

Predsednik Nikolić je istakao da angažovanje u mirovnim operacijama ima uticaj, kako na jačanje ugleda Srbije, tako i na povećanje operativnih sposobnosti vojske.

- Sve prolazi, ljudi dolaze i odlaze, večito ostaje Srbija i njen vojnik zagledan u srpsko nebo, srpsku reku, srpsku zemlju i dečje oči čiju sreću brani do svog kraja - poručio je Nikolić.

Drugi srpski ustanak na određeni način predstavlja temelj za stvaranje srpske države i srpske vojske, odnosno prvo "stajaće vojske" i ustanovljavanje Garde od 76 mladića "po stasu i ugledu" iz najboljih seoskih kuća.

Kako je, po navodima hroničara, stvaranje stajaće vojske, od najpre "upisnika", a kasnije "soldata", prošlo neopaženo od turskih vlasti, Narodna skupština ozvaničila je naziv "soldati".

Uvode se prvi regruti, koji su ostali u vojsci deset godina, imajući u vidu da im rok službe nije bio određen.

Stajaća vojska živela je u kasarnama i primala platu, a bile su ustanovljene i uniforme, odnosno "mundiri".

Te prve formacije srpske regularne vojske bile su uređene po ugledu na austrijsku vojsku, što je potvrda da su se i u tom periodu koristila iskustva stranih armija.

Drugi srpski ustanak doveo je do konačnog oslobođenja i priznavanja moderne Srbije na Berlinskom kongresu 1878. godine, kao države sa punim ingerencijama i međunarodnopravnim subjektivitetom.

(Telegraf.rs / Tanjug)