Kina optužuje Ameriku za kršenje ljudskih prava

Kineski Državni savet odgovorio je na optužbe protiv Pekinga, koje je Vašington izneo u godišnjem američkom izveštaju o stanju ljudskih prava u svetu, uz ocenu da su SAD "zažmurile na svoje tužno stanje ljudskih prava, predstavljajući sebe kao svetskog sudiju za ljudska prava"

Kina je optužila Vašington da krši ljudska prava putem američkih vojnih operacija u inostranstvu i da ne uspeva da zaštiti svoje građane od oružanog nasilja, javila je kineska novinska agencija Sinhua.

Kineski Državni savet odgovorio je na optužbe protiv Pekinga, koje je Vašington izneo u godišnjem američkom izveštaju o stanju ljudskih prava u svetu, uz ocenu da su SAD "zažmurile na svoje tužno stanje ljudskih prava predstavljajući sebe kao svetskog sudiju za ljudska prava", prenosi AFP.

U odgovoru Peking je optužio SAD za ratove u Iraku i Avganistanu, "za izazivanje masovnih civilnih žrtava", ali i "zapanjujuće američke žrtve koje su rezultat pucnjave u bioskopu u Koloradu u julu i u osnovnoj skoli u Konektikatu u decembru prošle godine".

- Amerikanci su najteže naoružani narod na svetu po glavi stanovnika - navodi se u izveštaju Pekinga, i dodaje da SAD imaju "ozbiljne probleme sa polnom, rasnom i verskom diskriminacijom".

Vlada SAD je, u godišnjem izveštaju o ljudskim pravima u svetu u 2012. godini, izrazila zabrinutost zbog sve većeg suzbijanja građanskih sloboda širom sveta - od Rusije do Egipta i Kine.

U izveštaju o Kini navedeno je da su u toj zemlji "represije, pre svega protiv organizacija i pojedinaca koji se zalažu za ljudska prava i javne interese, rutinska pojava".

- Zabeležene su žestoke represije u oblastima slobode govora i religije i oštra ograničenja kretanja etničkih Ujgura u Ujgurskoj autonomnoj oblasti i etničkih Tibetanaca u Autonomnoj oblasti Tibet i drugim tibetanskim regionima - navedeno je u juče objavljenom izveštaju, preneo je Rojters.

(Telegraf.rs / Tanjug)