Godišnjica Drugog srpskog ustanka

Miloš Obrenović je 23. aprila 1815. godine u Takovu kraj Gornjeg Milanovca, na skupu starešina, objavio početak novog ustanka za oslobođenje Srbije od turske vlasti

U okviru spomen-kompleksa Drugom srpskom ustanku u Takovu danas će biti održana državna ceremonija kojom će biti obeležena 198. godišnjica od izbijanja Drugog srpskog ustanka.

Kako je najavljeno iz vladinog Odbora za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije, ceremoniju će predvoditi ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarko Obradović, koji će položiti lovorov venac Vlade Srbije.

Organizator ceremonije je Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova u saradnji sa Opštinom Gornji Milanovac i Ministarstvom odbrane, a po završetku ceremonije biće izveden umetnički program.

U Takovu kraj Gornjeg Milanovca nalazi se memorijalni kompleks posvećem događajima iz 1815. godine, kada je Miloš Obrenović, nakon prazničnog bogosluženja u crkvi-brvnari na Cveti, pozvao okupljene ugledne Srbe da ponovo uzmu oružje u ruke i nastave borbu započetu 1804. godine pod Karađorđem.

Time je počeo Drugi srpski ustanak koji je vodio konačnom kraju turske vlasti na ovim prostorima.

U okviru kompleksa, pored crkve-brvnare, nalazi se i muzejska postavka koja je smeštena u spomen-školi, dar kralja Aleksandra Obrenovića, kao i monumentalni spomenik koji prikazuje kneza Miloša u polaganju zakletve pred ustaničkim prvacima.

U Takovu, 23. aprila 1815. godine, Miloš Obrenović je na skupu starešina objavio početak novog ustanka za oslobođenje Srbije od turske vlasti, a posle dvomesečnih borbi Turci su se zadržali samo u Beogradu i u nekoliko utvrđenih gradova.

Veštim diplomatskim pregovorima Miloš Obrenović je do kraja 1815. godine zaključio usmeni mir s Marašli Ali-pašom, po kojem je priznat za vrhovnog srpskog kneza.

On je, mirnim putem, punih 15 godina postepeno izgrađivao autonomni položaj Srbije u okviru tuskog carstva i svoju vlast u Srbiji. Hatišerifom od 1830. godine Srbiji je priznata autonomija.

(Telegraf.rs / Tanjug)