LI ČAJLD, NAJVEĆI ŽIVI MAJSTOR TRILERA, EKSKLUZIVNO ZA TELEGRAF: Sviđa mi se kako je Tom Kruz odigrao Džeka Ričera (VIDEO)

Najtiražniji pisac "Njujork tajmsa" priča o holivudskoj ekranizaciji svoje knjige, tome zašto voli "Led Zepellin" i zbog čega je Džek Ričer bolji agent od Džejmsa Bonda

Kada je pre 18 godina dobio otkaz na TV "Granada" kao tehnološki višak, najveći savremeni autor trilera i najtiražniji pisac "Njujork tajmsa" Li Čajld (59) (umetničko ime, pravo mu je Džim Grant), prema sopstvenom priznanju, kupio je nekoliko olovaka i hrpu papira i počeo da piše "Mesto zločina" (Laguna). Bila je to prva u serijalu od sedamnaest knjiga o bivšem vojnom policajcu i istražitelju Džeku Ričeru.

Ovaj Britanac sa stalnim boravkom u SAD tada nije ni slutio da će njegov analogni borac u digitalnom svetu za svega nekoliko godina postati jedan od glavnih takmaca Džejmsu Bondu. A još manje da će ga na velikom ekranu oživeti niko drugi do Tom Kruz.

Poznavaoci Čajldovog televizijskog stvaralaštva, međutim, od ovog autora nisu očekivali manje. A i kako bi kad je kao direktor mančesterske "Granade" u zlatno doba britanske televizije stao iza kultnih serija "Brideshead Revisited", "The Jewel in the Crown", "Prime Suspect" i "Cracker".

(Katarina Vuković)