Neonacisti ubijali po Nemačkoj, policija mislila da su glupi!

U istrazi njihovih zločina počinjen je niz neverovatnih grešaka, a ovim neuspehom vlasti sada se bavi više parlamentarnih odbora, dok su šefovi pojedinih policijskih i tajnih službi morali da podnesu ostavke

U Minhenu će uskoro početi suđenje Beati Čepe, osumnjičenoj da je učestvovala u zlodelima i ubistvima neonacističke organizacije NSU. Podsećamo na dekadu neonacističkog terora za koji nisu znale ni policija, ni tajna služba.

Ona je u centru pažnje - Beate Čepe je jedina preživela od troje osumnjičenih za seriju ubistava koja su počinili kao teroristička trojka neonacističke organizacije NSU.

U istrazi njihovih zločina počinjen je niz neverovatnih grešaka. Njihov politički tabor je desna ekstremistička organizacija u Tiringiji, Domovinska zaštita.

Uve Mundlos, Uve Bernhard i Beate Čepe su još devedesetih godina bili poznati kao neonacisti koji su počinili krivična dela.

Početkom 1997, pred pozorištem u Jeni ostavljen je kofer sa bombom. Istražitelji su u garažama našli radionicu za pravljenje bombi i eksploziv.

- Nađeni su jedna gotova bomba od cevi, TNT, barut, disketa sa rasističkim parolama. Ova trojka je i pre toga imala akcije s eksplozivom. Znači bilo je jasno da su oni veoma, veoma opasni - kaže Frank Jansen, stručnjak za desničarski ekstremizam.

Motiv "Dela umesto reči" se pojavio i u jednom video-snimku terorističke trojke, gde se vide detalji bombi, mesta zločina, koji su umontirani u crtane filmove. Ubice su se šegačile na račun policije i žrtava.

Snimak su krili do samog kraja.

Godine 2011. desila se pljačka banke i policija je bila na tragu počiniocima. Smatra se da su se Mundlos i Bernhard ubili u svojoj kamp-prikolici, što su verovatno videli kao svoj poslednji trijumf nad državom.

Smatra se i da je Beate Čepe zapalila i njihov zajednički stan, očigledno u nameri da uništi tragove, zatim je nestala, da bi se posle nekoliko dana predala policiji.

- Potpuno su zakazali svi naši sistemi bezbednosti, i to u zastrašujućim razmerama. Glavna greška im je bila što nisu međusobno sarađivali - kaže Vidland.

Ovim neuspehom vlasti se sada bavi više parlamentarnih odbora. Šefovi pojedinih policijskih i tajnih službi morali su da podnesu ostavke.

- Takva stvari su se obično povezivale s levičarskim ekstremistima, a ne desničarskim, jer su njih smatrali preglupim za tako nešto - kaže Frank Jansen.

Takva greška je imala smrtonosne posledice, a sud u Minhenu treba da razjasni pitanje krivice.

(Telegraf.rs / Blic.rs)