Padobranac u mantiji menja Kačavendu!

Sinod SPC predložiće da novi episkop zvorničko-tuzlanski bude patrijarhov vikar, rok kritičar, podoficir i rezervista 63. Padobranske brigade iz Niša, poznat kao obrazovana ličnost bez afera

Jovan Ćulibrk, patrijarhov vikar, podoficir i rezervista čuvene 63. Padobranske brigade iz Niša, trebalo bi da zameni razrešenog vladiku Vasilija Kačavendu, saznaje Telegraf.rs!

Prema našim informacijama, patrijarh Irinej će na majskom Saboru predložiti upravo Ćulibrka za episkopa zvorničko-tuzlanskog, umesto vladike Vasilija, koga je Sinod SPC razrešio dužnosti. Ostaje da se vidi da li će Sabor SPC prihvatiti tu odluku, ali u svakom slučaju, ovo je jedna od pozitivnijih vesti koja dolazi iz SPC, jer vikar Jovan važi za jednu od najzanimljivijih i najobrazovanijih osoba u srpskoj crkvi.

Posle velike "prašine" koja se digla zbog seks-skandala vladike Kačavende, Crkva očigledno čini sve da povrati ugled. Izbor Ćulibrka za episkopa zvorničko-tuzlanskog korak je u tom pravcu zato što je u pitanju obrazovana ličnost bez afera.

- Rano je još govoriti o izboru novog episkopa zvorničko-tuzlanskog, jer je Sabor tek u maju, ali je sigurno da će episkop Jovan Ćulibrk biti u užem krugu, jer je već vikarni episkop i ispunjava sve uslove da postane i episkop po vlasti - kaže za naš portal verski analitičar Živica Tucić.

(Mićo Babić)