Amnesti internešenel: Srbija iseljavanjem Roma krši međunarodno pravo

Nevladina organizacija ističe da je apsolutno neophodno da se donese zakon kojim bi se zabranilo nasilno iseljavanje i pozvala je gradske vlasti da obustave najavljene planove za dalje iseljavanje romskih porodica iz nehigijenskih naselja

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava "Amnesti internešenel" osudila je danas nedavno započeto uklanjanje romskih porodica iz neformalnih naselja u Beogradu, tvrdeći da Srbija na taj način krši međunarodno pravo.

Amnesti smatra da je uklanjanje nelegalno izgrađenih objekata na Vidikovcu, u opštini Čukarica, koje je započeto 22. aprila i nastavilo se narednog dana, izvedeno "uz potpuno zanemarivanje međunarodnih i regionalnih obaveza Srbije u pogledu ljudskih prava" i "odsustvo poštovanja za ljudska prava Roma".

Ova nevladina organizacija je istakla da je apsolutno neophodno da se donese zakon kojim bi se zabranilo nasilno iseljavanje i pozvala je gradske vlasti da obustave najavljene planove za dalje iseljavanje romskih porodica iz nehigijenskih naselja, dok se ne utvrde adekvatni planovi za njihovo raseljavanje i alternativni smeštaj.

AIi tvrdi da je zakon prekršen i zbog toga što romske porodice nisu upozorene da će biti iseljene.

Grad Beograd je u ponedeljak saopštio da je zbog velike količine otpada i opasnosti od izbijanja požara, u saradnji sa opštinom Čukarica organizovana velika akcija čišćenja deponije i uklanjanja nelegalno izgrađenih objekata kod OMV pumpe na Ibarskoj magistrali.

Nehigijensko naselje kod OMV pumpe proširilo se u proteklih šest meseci sve do same Ibarske magistrale. Zbog bezbednosti stanovnika ovog nehigijenskog naselja, ono je uklonjeno. Grad će preko nadležnih sekretarijata i nadalje pratiti socioekonomski status ovih porodica, kaže se u saopštenju.

Preseljeni su i nelegalno izgrađeni objekti u blizini Garden centra na Vidikovcu, preko puta parka Bele vode. Tu se događa veliki broj saobraćajnih nesreća kako zbog dece koja prose na ulici tako i zbog odraslih koji sakupljaju sekundarne sirovine i kreću se nebezbedno, ugrožavajući i sebe i druge učesnike u saobraćaju, saopštila je gradska uprava.

(Telegraf.rs / Tanjug)