SRPSKO, A NIJE NAŠE: Stranci pokupovali gotovo sve naše brendove, domaći proizvodi jedva primetni!

Ukoliko država i vodeći nacionalni privrednici ne urade nešto, nastaviće se sa stagniranjem i uništavanjem autentičnih srpskih brendova, dok će strana imena sve više preuzimati tržište

Vlada Republike Srbije i Ministarstvo trgovine u nekoliko navrata, počevši od 2004. do danas, organizovali su akciju kupovine domaćih proizvoda kako bi se podržale domaća proizvodnja i celokupna srpska industrija.

Međutim, ova akcija nikad nije u potpunosti zaživela u našoj zemlji, za razliku od susednih, pa tako ni proizvođači nisu izvukli benefit iz njih.

Paralelno s ovom akcijom, pošto propisi Evropske unije ne dozvoljavaju favorizaciju domaćih proizvoda, u okviru ministarstva i Privredne komore Srbije, devet prethodnih godina organizovana je tradicionalna akcija "Najbolje iz Srbije" u okviru koje se biraju najbolje domaće robne marke.

Međutim, uprkos ovim akcijama, sve je manje namirnica koje su vrhunskog kvaliteta, a koje su u srpskom vlasništvu.

Tako je prošle godine u okviru ove akcije dodeljeno 20 nagrada domaćim robnim markama, od kojih  su pet u vlasništvu stranih kompanija. Nagrade su dobile firme "Bambi" iz Požarevca, prehrambena kompanija u vlasništvu investicionog fonda "Salford", "Jelen pivo", koji je u vlasništvu multinacionalne  kompanije "Molson Kors", zatim NIS u vlasništvu ruskog "Gasprom Njefta", robna marka "Premija", koja je u okviru koncerna "Delez" iz Belgije, i "Best sladoled", proizvod kompanije "Nesle" iz Švajcarske.

Čuvene "Štarkove" proizvode "čokoladnu bananicu", čokoladu "najlepše želje", "smoki" i "prima štapiće" kupio je hrvatski biznismen Emil Tedeski. Njegova je i popularna pašteta "argeta", kao i voda "Palanački kiseljak"i "Grand kafa". Sladolede "Frikom" kupio je Ivica Todorić, vlasnik "Agrokora", a on je vlasnik i poznatog jestivog ulja "dijamant".

Poznatih srpskih proizvoda sve je manje. Tržište diktira takve uslove. Pitanje za sve glasi - do kada?

(Telegraf.rs)