POSLE 100 GODINA: Novi holandski kralj položio zakletvu!

Novog kralja je na glavnom amsterdamskom Trgu Dam pozdravilo više desetina hiljada građana, uzvikujući ujedno parole podrške i zahvalnosti svojoj kraljici oslovljavajući je nadimkom Bea, koja je tom prilikom zaplakala

Holandski prestolonaslednik Viljem-Aleksandar (46) i zvanično je ustoličen za kralja pošto je položio zakletvu, nakon što je njegova majka kraljica Beatriks (75) abdicirala u njegovu korist.

Svečana ceremonija polaganja zakletve održana je u 600 godina staroj katedrali nakon čega sledi zajednička sednica holandskog parlamenta.

Kraljica Beatriks se formalno povukla sa trona na kratkoj ceremoniji u Kraljevskoj palati potpisavši izjavu kojom monarhiju predaje svom sinu "u skladu sa statutima i ustavom Kraljevine Holandije", navodi Bi-Bi-Si.

Novog kralja je na glavnom amsterdamskom Trgu Dam pozdravilo više desetina hiljada građana, uzvikujući ujedno parole podrške i zahvalnosti svojoj kraljici oslovljavajući je nadimkom Bea, koja je tom prilikom zaplakala, prenela je agencija AFP.

Svoju veliku popularnost novi kralj duguje svojoj supruzi argentinskog porekla Maksimi, koja je uspela u potpunosti da savlada holandski jezik, uvek je nasmejana u javnosti i učestvuje u dobrotvornim akcijama za čije potrebe se kupala u amsterdamskim kanalima.

Abdikacijom se Beatriks, posle gotovo 33 godine na tronu, vratila na svoju raniju titulu princeze. Ona će u javnosti ostati upamćena po težnji ka perfekciji, besprekornoj odeći i bogatoj kolekciji šešira.

 

(Telegraf.rs / Tanjug)