Lasersko skidanje dioptrije sve popularnije u Srbiji, cena od 550 do 1.100 evra po oku!

Korekcija dioptrije laserom ima nekoliko varijanti, a sama laserska procedura traje kratko, manje od 30 sekundi, dok cela intervencija traje oko 15 minuta. Anestezija je u vidu kapi, a bola nema

Dosadilo vam je da nosite naočare ili sočiva? Problemi visoke dioptrije, bilo da se radi o kratkovidosti (dioptrija u minusu) ili dalekovidosti (dioptrija u plusu) danas se bez mnogo problema rešavaju laserskim operacijama.

Kratkovidost ili dalekovidost mogu da se jave u mlađem uzrastu (deca do 7 godina), a najčešće se javljaju u pubertetu, kada se telo razvija i raste.

Takođe, stvaranju dioptrije doprinosi gledanje u ekran - bilo da se radi o radu na računaru, ili gledanju televizije (u čemu su Srbi apsolutni šampioni - u našoj zemlji stariji od četiri godine u proseku gledaju tv program 307 minuta dnevno, što je skoro 36 sati nedeljno!).

Kao rešenje ovog zdravstvenog problema u svetu se prethodnih decenija razvijala refraktivna hirurgija, odnosno lasersko i hirurško skidanje dioptrije. Ovaj metod u Srbiju je stigao pre petnaestak godina i od tada postaje sve popularniji, a srpski pacijenti se sve više navikavaju na mogućnost da se oslobode nošenja naočara ili sočiva.

(M. B.)