OTKRIVAMO: Nestalo zlato Kraljevine Srbije godinama bilo u Titovom sefu!

Pronađenih 30 kilograma zlata, kao i nakit u sefu Josipa Broza Tita, najverovatnije su "nestalo" vlasništvo i blago porodice Karađorđević

Kada je pre dvadesetak dana, a nakon više od 30 godina, komisija u sastavu Oliver Antić, Milorad Simić i Nenad Jevremović otvorila sef Josipa Broza Tita, nađeno je 30 kilograma zlata i oko 150 predmeta s dragim kamenjem porodice Karađorđević.

Reč je o zlatu Kraljevine Jugoslavije i porodice Karađorđević koje je "nestalo" nakon Drugog svetskog rata, saznaje Telegraf.rs!

Nakon puča 27. marta 1941. izvesna količina zlata Kraljevine Jugoslavije izneta je iz Beograda, a oko 40 kilograma zlata zakopano je u blizini manastira Ostrog. Međutim, komunisti su ga nakon rata otkopali i odneli, o čemu postoje pisani tragovi u arhivu u koje je Telegraf imao uvid.

- Kada je otvoren Titov sef i u njemu pronađeno oko 30 kilograma zlata i preko 150 predmeta s dragim kamenjem, odmah se posumnjalo da je to zlato porodice Karađorđević. Na to je ukazivalo više predmeta koji su pronađeni u sefu, za koje se tačno zna da su pripadali Karađorđevićima, kao što je zlatni orden Kraljice Marije ukrašen brilijantima, lično njoj dodeljen - kaže naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, ovde je reč uglavnom o zlatu za koje se ne zna kako se našlo u Titovoj rezidenciji i čemu je trebalo da služi.

Prema informaciji koja je 28. juna 1982. dostavljena Predsedništvu SFRJ, na spisku zaostavštine nađene u Titovom posedu, koja je predata Narodnoj banci Jugoslavije, nalaze se: zlato u polugama i u prahu, u ukupnoj težini od 29,366 kg, 2.663 velikih i malih zlatnika, predmeti od zlata, brilijanata i dijamanata koji su pripadali porodici Karađorđević (149 komada).

Na spisku su još odlikovanja porodice Krađorđević, numizmatički novac, posuđe od srebra sa pozlatom, sitni predmeti manje vrednosti i devize (oko 26.000 dolara i 36.000 nemačkih maraka) i oko pet miliona dinara.

(D. Zlojutro)