Male šanse za jeftiniji roming ovog leta

Izvesno je da će cene telefoniranja iz inostranstva pasti na nivo onih koje plaćaju građani Evropske unije tek kada Srbija postane članica EU

Ministarstvo trgovine i Ratel uputili su nedavno inicijativu Evropskoj komisiji da se cene rominga za korisnike iz Srbije snize i bar približe onima koje plaćaju građani EU.

I pored toga što ovakva ideja odlično zvuči, jer većina građana zbog paprenih cena isključuje mobilni kad pređe granicu, male su šanse da se to i ostvari ove sezone kako su to neki shvatili i priželjkivali.

Istraživanje "Potrošača" pokazuje da je izvesno da ćemo na jeftinije telefoniranje iz inistranstva ipak moći da računamo tek ukoliko Srbija postane članica EU.

Trenutno, građani Srbije u pojedinim slučajevima dok borave u inostranstvu poslatu poruku plaćaju i pet puta skuplje, dok ih pozivi iz inostranstva koštaju desetostruko više od maksimalnih cena koje su ograničene u EU.

Zbog čega kompanije koje dolaze iz država koje su van EU ne mogu, kako tvrde, da postignu bolje cene za svoje korisnike? Kao i do sada ističu da njihove cene zavise od cena koje im naplaćuju roming partneri kako bi korisnicima iz Srbije omogućili da koriste usluge mobilne telefonije i prilikom boravka u inostranstvu. Pojedini ističu da od 2010. godine i pored povećanja PDV-a nisu menjali cene. Zato mogućnost pojeftinjenja vide jedino ukoliko operateri koriguju svoje cenovnike, kažu u "Vipu".

(Telegraf.rs / Izvor: Potrošač)