Na skeli mesečno pogine tri radnika

Najugroženijih zanimanja su: NK radnici, armirači, tesari, zidari, vozači viljuškara i teretnjaka, automehaničari, bravari, zavarivači

Poginuli radnici pri kopanju rova kada se na njih odronila zemlja. Zaposleni u EDB preminuo od strujnog udara. Na graditelja pala metalna oplata i ubila ga... Ukupno je 26 ljudi prošle godine poginulo na radnom mestu, a još 13 je preminulo u bolnici od zadobijenih povreda.

To znači, u proseku, skoro troje mesečno.

Prema podacima dostavljenim "Novostima" iz Inspektorata rada, najkritičnija je bila 2004, kad je zabeleženo čak 58 smrtnih povreda (više nego jedna nedeljno). Dve godine kasnije bilo ih je 54, a 2008. godine - 42. Crne brojke upalile su lampice, pa je od 2009. broj smrtnih ishoda u padu. Ali ne i broj povreda, koje premašuju hiljadu godišnje! Inspektori rada izvršili su lane 1243 inspekcijska nadzora zbog povređivanja i smrti.

- Čak 84 odsto svih povreda dogodilo se u građevini i industriji, a smrtno stradali su bili muškarci, od kojih je dve trećine staro između 46 i 60 godina - kaže Dragoljub Peurača, direktor Inspektorata rada.

Povrede se najčešće dešavaju na teškim fizičkim poslovima, u 88 odsto slučajeva u prvoj smeni.

Najosnovnija zaštitna oprema, inače, košta oko 5.000 dinara.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)