SARAJEVO: Obeležena 21. godišnjica zločina u Dobrovoljačkoj, nije bilo incidenata

Obeležavanju su s jedne strane prisustvovali predstavnici Pododbora Vlade Republike Srpske za obeležavanje značajnih datuma, a s druge pripadnici bivše paravojske "zelene beretke" i predstavnici vlasti u BiH

U nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, uz jake policijske snage, polaganjem cveća i paljenjem sveća, završeno je obeležavanje 21. godišnjice od napada na kolonu nekadašnje JNA kada su 42 pripadnika vojske ubijena, više njih ranjeno, a gotovo 300 zarobljeno.

Obeležavanju su s jedne strane prisustvovali predstavnici Pododobra Vlade Republike Srpske za obeležavanje značajnih datuma, a s druge pripadnici bivše paravojske "zelene beretke" i predstavnici vlasti u BiH.

Incidenata nije bilo.

Kako su javili bosanski mediji, nakon odavanja počasti, delegacija iz RS vratila se u Miljeviće u Istočno Sarajevo gde će im se, kako je najavljeno, obratiti predstavnici Vlade Republike Srpske.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Petar Ðokić govorio je o tome šta se 2. i 3. maja 1992. godine događalo u Dobrovljačkoj.

On je rekao da su pripadnici JNA ubijani u Sarajevu urpkos činjenici da je postignut dogovor o mirnom napuštanju grada. Kako je rekao, cilj je bio da se da doprinos nastavku pregovora s namerom izbegavanja rata u BiH, ali taj dogovor nije ispoštovan.

- Nažalost, pripadnici JNA su napadani na više lokacija u Sarajevu. Na taj način su mučki ubijena 42 pripadnika JNA. Većina su bili pripadnici srpskog naroda, njih 32, šest Hrvata, dva muslimana i dva Albanca. Ranjen je 71 pripadnik JNA, a 215 je zarobljeno i mesecima su držani u logorima u Sarajevu. To dokazuje da je to bila JNA. Ti zločini su ubrzali spiralu rata, jer je to pojačalo oprez, budnost i strah da se takav zločin može ponoviti i na drugim mjestima - rekao je Ðokić.

Prema podacima na kojima oni insistiraju, u Dobrovoljačkoj je na današnji dan stralo sedam, a ranjeno 14 osoba.

(Telegraf.rs / Tanjug)