Karneval u Kragujevcu povodom Đurđevdana

Dan grada proslavlja se 6. maja, kada je 1818. godine Miloš Obrenović centar Šumadije proglasio prvom prestonicom moderne Srbije

Povodom Dana grada, Đurđevdana, kragujevačkim ulicama je, osmu godinu zaredom, prodefilovala karnevalska povorka u kojoj su učestvovali najmlađi Kragujevčani i gosti grada.

Predvodili su je bajkeri moto-kluba "Smak", a na začelju su bili članovi kluba ljubitelja "fića". Glavni akteri, kao i svake godine, bili su mališani iz gradskih vrtića, osnovnih škola, sportskih klubova.

Gost grada Kragujevca ove godine bila je i folklorna grupa iz palestinskog Jerohina, jednog od najstarijih gradova na svetu.

Gradom su defilovale i male mažoretkinje iz Leskovca, koje su već nastupale na evropskim karnevalima, kao i mažoretkinje iz Bele Crkve.

Nakon šetnje gradskim ulicama više od hiljadu mališana na bini u centru grada, "kod Krsta", održan je defile maski i izbor najboljih.

Povorku je danas posmatralo nekoliko hiljada Kragujevčana, zajedno sa gostima iz inostranstva koji su doputovali na proslavu Dana grada.

Đurđevdan u Kragujevcu se slavi povodom 6. maja, kada je 1818. godine Miloš Obrenović centar Šumadije proglasio prvom prestonicom moderne Srbije.

Đurđevan se, kao verski praznik, proslavlja prazničnim venčićimana od đurđevka i cveća. Ovaj dan označa ponovno buđenje prirode.

(M. M.)