OPREZ: Sve veći broj zmija u Beogradu, pala prva žrtva u Srbiji!

U Srbiji je ubijanje zmija zabranjeno. Ukoliko vidite gmaza, potrebno je da to prijavite na telefon 3293-099, koji je dostupan je 24 časa. U unutrašnjosti prijave idu veterinarskim stanicama i policiji

Na teritoriji cele Srbije u nekoliko poslednjih nedelja zabeležena je prava najezda zmija! U Beogradu su zmije uočene i u najurbanijim delovima grada, dok je u selu Podgorac pored Boljevca zabeležen prvi smrtni slučaj od ujeda otrovnice.

Dalibor Martinović (35) prva je ovogodišnja žrtva ujeda otrovnice. Nesrećnog čoveka je ujela zmija tokom rada u bašti. Uspeo je da dođe do kuće, ali je preminuo na putu do bolnice.

Zmije su se pojavile i u Nišu, gde je registrovan prvi ujed. Kako je za Telegraf rs potvrdjeno na niškoj Infektivnoj klinici, jedan muškarac iz okoline Niša kojeg je ujela zmija, zbrinut je u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Vremenske prilike, po svemu sudeći, kumovale su povećanju broja gmizavaca koji se mogu sreći i u centru grada, dok su na periferiji uobičajena pojava.

Tako je stanare zgrada u Ulici Kralja Petra u strogom centru uznemirila zmija duga preko metar, koja se pojavila u parkiću između zgrada. Nju su primetili stanari koji su šetali svoje ljubimce. Međutim, nakon alarmiranja policije, zmija je pobegla u jedan od podruma.

(I. M. / D. K.)