Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope

U Srbiji i Evropi danas se obeležava sećanje na 1945. godinu, kada je nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju, kao i 1950. kada je francuski ministar Rober Šuman predstavio predlog organizovanja Evrope

U Srbiji i Evropi danas će biti obeležen 9. maj - Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu i Dan Evrope, u znak sećanja na iste datume 1945. godine, kada je nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju, i 1950. kada je francuski ministar Rober Šuman predstavio predlog organizovanja Evrope, poznat kao "Šumanova deklaracija".

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić položiće, povodom državnog praznika - Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, venac na spomenik neznanom junaku na Avali.

Centralnu državnu ceremoniju povodom Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu u okviru groblja oslobodilaca Beograda iz Drugog svetskog rata predvodiće ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarko Obradović, uz vojne i državne počasti.

Povodom Dana Evrope, potpredsednica Vlade Srbije za evropske integracije Suzana Grubješić i šef misije EU u Srbiji Vensan Dežer razgovaraće sa 500 srednjoškolaca iz cele Srbije, a Dežer će biti domaćin i tradicionalnog prijema.

Tačni podaci o žrtvama, posebno na području nekadašnje Jugoslavije, nikada nisu utvrđeni. Državna komisija bivše SFRJ objavila je svojevremeno podatak da je poginulo ukupno 1.706.000 ljudi, među kojima nešto više od 300.000 boraca.

Taj datum - 9. maj je i Dan Evrope, pošto je savremena Evropa utemeljena na načelima borbe protiv nacizma i fašizma, mira, razumevanja, tolerancije i saradnje.

(Telegraf.rs / Tanjug)