SRBIJA: Ojadili 25.000 kupaca stanova!

Prevare nisu samo dvostruke, trostruke ili petostruke prodaje kvadrata već su oštećeni i oni kupci koji su platili stanove u koje ni posle osam, devet ili deset godina ne mogu da se usele jer su investitori nestali, a gradilišta ostala napuštena

Po procenama Privredne komore Srbije, u našoj zemlji ima oko 25.000 prevarenih kupaca stanova.

Iako je višestruka prodaja istih stanova smanjena, na tržištu nekretnina u Srbiji još je prilična doza nesigurnosti kupaca stanova koji se plaše prevare.

Da bi se što više povećala pravna sigurnost kupaca stanova, Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija izradilo je nacrt zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti, koji je na javnoj raspravi.

Prevare nisu samo dvostruke, trostruke ili petostruke prodaje kvadrata već su oštećeni i oni kupci koji su platili stanove u koje ni posle osam, devet ili deset godina ne mogu da se usele jer su investitori nestali, a gradilišta ostala napuštena.

Bivši sekretar za građevinarstvo u PKS-u Goran Rodić kaže za "Dnevnik” da je većina tih investitora zatvorila svoje firme, novac su izneli na račune u inostranstvu, koji su van kontrole, tako da su mnogi kupci ostali i bez para i bez stana. Ogroman broj objekata je pod hipotekom. Mnogi koji su uspeli da se usele u svoje stanove sada imaju na grbači dugove investitora bankama.

Veliki deo tih investitora nedostupan je državnim organima i nema imovinu iz koje bi se kupci mogli obeštetiti. Sve je to posledica loših zakona iz prethodnog perioda. Prevaranti su koristili "rupe“ u propisima, mitom i korupcijom dolazili do skupocenih lokacija za male pare, veliki broj objekata ne odgovara tehničkoj dokumentaciji na osnovu koje su se izdavale dozvole.

(Telegraf.rs / Izvor: B92)