RUSKA VETERANKA: Kako sam isterala Nemce iz Beograda (FOTO)

- Beograd je bio opkoljen, prvo smo mi opkolilil Nemce u Beogradu i isterali ih, a onda su Nemci opkolili nas. Mi smo ostali u obruču. Nas su onda spašavali Jugosloveni - priča Nadežda Vdovna, veteranka rata

Veteranka Crvene armije Nadežda Vdovina u 89. godini se i dalje seća rata i Beograda u čijem je oslobađanju učestvovala i toplog odnosa Jugoslovena prema njoj.

- Beograd je bio opkoljen, prvo smo mi opkolilil Nemce u Beogradu i isterali ih, a onda su Nemci opkolili nas. Mi smo ostali u obruču. Nas su onda spašavali Jugosloveni - priča ona.

Danas se oporavlja se od izliva krvi u mozak, ali sećanja na Beograd i ratne dane su i dalje živa.

Kada je 1942. rat zakucao i na vrata Voronježa, Nadežda Vdovina još nije bila punoletna. Slagavši za godine prijavila se u dobrovoljce.

- Majka me je na kolenima molila da ne idem jer sam bila jedinica. A ja sam joj rekla, i nije to bilo glumatanje, rekla sam joj: u našoj porodici nema ko da brani domovinu. Otac je umro, braće nemam ja moram, ja imam obavezu da idem. I otišla sam. Samo sam joj još rekla: Vratiću se, neću poginuti. I vratila sam se. Bila sam i ranjena i kontuzovana, ali sam se vratila - priča Vdovina.

Kao vezista u pešadijskoj diviziji preko Odese, Rumunije i Bugarske došla je sa Crvenom armijom do Beograda.

(Telegraf.rs / Izvor: Kurir)