OVAKO SE PRAVI DRŽAVA: Kako je pre 65 godina nastao Izrael (FOTO) (VIDEO)

Na današnji dan 1948. godine David Ben Gurion proglasio je Državu Izrael, čime je kulminirao građanski rat u Palestini, i čime su Jevreji u svojoj svetoj zemlji otvorili vrata pakla: sve okolne arapske države su nagrnule na njih u želji da ih zbrišu sa lica zemlje. Ipak, Izraelci su sami protiv svih izvojevali pobedu i time svoju slobodu i nezavisnost

Teritorija "svete zemlje" - svete za sve tri velike avramovske religije (hrišćanstvo, judaizam i islam) - jedna je od najkontinuiranije naseljenih delova planete Zemlje, a Jevreji su na njoj živeli - pouzdano se zna - od početka drugog milenijuma pre nove ere, pa sve do početka prvog milenijuma nove ere. Za to vreme su na njoj  brojna kraljevstva uspostavljali, gubili i obnavljali. Raseljavani su i vraćali su se iz ropstva.

"Obećana zemlja" ih je vukla sebi kao magnet.

Međutim, događaji od pre dve hiljade godina nalaze se u srcu problema u kome se danas nalazi prostor Bliskog istoka, a konkretno Izrael i Palestina.

Rimsko carstvo vladalo je ovom teritorijom već stotinak godina u tom trenutku, na ovaj ili na onaj način, kada su Hebreji 66. godine podigli ustanak. Završen je 73, ali je prelomni trenutak bio 70. godine, kada je Jerusalim bio pod opsadom koja se završila rušenjem Hrama. Sve što je od njega ostalo, danas je Zid plača, najsvetije mesto judaizma.

(M. B.)