Tuku bejzbol palicama i presreću starice na ulici!

Prema podacima MUP-a nasilje među mladima je drastično poraslo, a samo u prošloj godini evidentirano je 4.646 tuča od kojih je 1.311 završeno s teškim telesnim povredama

Devedesete su bile i ostale sinonim za eskalaciju nasilja među mladima, međutim, ni dvadeset godina kasnije stvari ne stoje mnogo bolje.

U poslednje vreme, prema podacima MUP-anasilje među mladima je drastično poraslo, a koliko zapravo stvari loše stoje najbolje pokazuje prošlogodišnji krajnje poražavajući bilans.

Prema njemu je u 2012. godini evidentirano čak 4.646 tuča od kojih je 1.311 završeno s teškim telesnim povredama. Izvršeno je 58 ubistava, od toga 46 teških, dok je zabeleženo čak 156 pokušaja ubistava!

- Otud se sve češće susrećemo i sa slučajevima u kojima deca, oslanjajući se na rupe u zakonu, optužuju roditelje za nasilje, čak i kada za to nemaju osnove - kaže Jankovićeva, nazivajući ovakve poduhvate klasičnom zloupotrebom demokratskih vrednosti.

Pored toga, pogrešno kanalisanje agresije neretko je rezultat i društvene inicijacije mladića, od kojih se na Balkanu prosto očekuje da udare nekoga kako bi postali "pravi" muškarci. Neretko deca skreću i pažnju na sebe, upravo ispoljavanjem agresije. To je poslednje pribežište, kojem hrle kako bi roditelji obratili pažnju na njih.

Tužno je što društvo obično reaguje onda kada je već kasno, a na pitanje ko je kriv, stručnjaci se slažu kada kategorično odgovore: "Svi! Od države, preko okruženja, loših idola do porodice".

(Katarina Vuković)