GENERAL ĐORĐEVIĆ: Izvinjavam se žrtvama, bilo je zločina na Kosovu

- Izvinjavam se svim žrtvama i raseljenim licima zbog počinjenih zločina - rekao je general Đorđević, napominjući da je za te zločine saznao tek kada je u Dunavu kod Tekije bila otkrivena hladnjača puna leševa civila sa Kosova

Bivši pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Srbije Vlastimir Đorđević (64) rekao je pred Haškim tribunalom da su na Kosovu 1999. bili počinjeni zločini nad Albancima i izvinio se žrtvama i raseljenim civilima.

- Izvinjavam se svim žrtvama i raseljenim licima zbog počinjenih zločina - rekao je general Đorđević, napominjući da je za te zločine saznao tek kada je u Dunavu kod Tekije bila otkrivena hladnjača puna leševa civila sa Kosova.

Penzionisani general Đorđević potvrdio je i da je učestvovao u prikrivanju tela ubijenih Albanaca, naglasivši da se zbog toga kaje. On je ovo rekao na kraju rasprave o žalbama koju su njegova odbrana, ali i tužilaštvo, uložili na prvostepenu presudu kojom je general zbog progona i drugih zločina nad kosovskim Albancima osuđen na 27 godina zatvora.

Odbrana je zatražila da Đorđeviću kazna bude smanjena, a tužilaštvo da mu žalbeno veće izrekne kaznu doživotnog zatvora.

Suđenje Đođeviću počelo je u Hagu 27. januara 2009, a tužioci su izvođenje dokaza završili u oktobru te godine. Završne reči optužbe i odbrane održane su u julu 2010. General Đorđević je, posle višegodišnjeg skrivanja, uhapšen 17. juna 2007. u Budvi, posle čega su ga vlasti Crne Gore izručile Tribunalu.

(Telegraf.rs / Beta)