ŠTA ČEKA SRPSKE VOJNIKE U MALIJU? Borba protiv pobunjenika, puč i surova klima (FOTO)

Trinaest instruktora obuke i pripadnika medicinskog osoblja Ministarstva odbrane i Vojske Srbije sprema se da otputuje u Mali, gde će biti angažovani u okviru evropske misije, a najznačajniji bezbednosni rizik za pripadnike VS predstavlja delovanje pobunjeničkih grupacija

Trinaest instruktora obuke i pripadnika medicinskog osoblja Ministarstva odbrane i Vojske Srbije sprema se da otputuje u Mali, u okviru Misije EU.

Oni neće učestvovati u borbenim akcijama, već će biti angažovani na obuci pripadnika vojnih i bezbednosnih snaga te zapadnoafričke države kako bi ih, kako je nedavno objašnjeno u Ministarstvu odbrane, osposobili za ponovno uspostavljanje teritorijalnog integriteta zemlje, ali i borbe protiv secesionizma, terorizma i organizovanog kriminala.

Prema oceni Vlade Srbije, političko-bezbednosna situacija u Maliju izuzetno je složena jer centralna vlast još nije uspostavila kontrolu nad čitavom teritorijom.

EU i drugi međunarodni donatori obećali su, u međuvremenu, u Briselu da će izdvojiti dve milijarde evra za obnovu Malija.

(D. Z. / Tanjug)