Više od 600.000 kuća u Srbiji ne plaća porez!

Najveći ceh plaćaju građani, jer se zbog manjka u kasama opština i gradova nedovoljno ulaže u puteve, ulice, kanalizaciju, vodovod

U sivoj fazi pravnog sistema danas je gotovo svaka peta kuća u Srbiji. Njihovi vlasnici na njih ne plaćaju porez na imovinu, niti o njima postoji zvanična evidencija. Ovom krugu pripada većina od oko 600.000 praznih i napuštenih objekata u našoj zemlji.

Ovo je jedan od zaključaka istraživanja o reformi poreza na imovinu, koju je uradila Fondacija za razvoj ekonomske nauke uz pomoć GIZ - nemačke organizacije za tehničku saradnju. Najveći ceh plaćaju građani, jer se zbog manjka u kasama opština i gradova nedovoljno ulaže u puteve, ulice, kanalizaciju, vodovod, pišu "Večernje novosti".

BEZ NAPLATE POREZA

Profesor Ekonomskog fakulteta Milojko Arsić, jedan od autora studije, napominje da je ovoliki broj objekata nevidljiv za poreski sistem posledica loše povezanosti državnih službi.

- Prirodno je da svako ko poseduje objekat, koji je priključen na struju i vodu, bude u poreskom sistemu. To je značajno za sve građane, jer se od njega finansiraju kase gradova i opština. Neke lokalne zajednice su podigle naplatu, ali reč je o manjem broju. Da bi objekti ušli u legalne tokove potrebno je objediniti baze podataka EPS, katastra, ali i rezultate kontrole na terenu - navodi Arsić.

- Potrebno je dugoročno rešiti pitanje finanasiranja opština - kaže prvi čovek Stalne konferencije gradova i opština Saša Paunović. - Nije prihvatljivo da nam centralna vlast otima novac, a istovremeno nas primorava da preko poreza na imovinu građanima gulimo kožu sa leđa.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)