Otvorena izložba "70 godina od smrti Nikole Tesle" (FOTO)

Za razliku od dosadašnjih izložbi, koje su se zasnivale na Teslinoj zaostavštini, ovu postavku čine dokumenti iz muzejskog fonda, nastali nakon smrti naučnika

Izložba "70 godina od smrti Nikole Tesle", koja obuhvata malo poznata dokumenta o sahrani velikog naučnika, prenosu njegove zaostavštine iz Njujorka u Beograd i formiranju i prvim danima Muzeja Nikole Tesle, otvorena je večeras u toj ustanovi.

Direktor Muzeja Nikole Tesle Vladimir Jelenković objasnio je Tanjugu da, za razliku od svih dosadašnjih izložbi koje su se zasnivale na Teslinoj zaostavštini, postavku "70 godina od smrti Nikole Tesle" čine dokumenti iz muzejskog fonda, nastali nakon smrti naučnika.

- Ovo je prilika da se vidi kako je izgledala sahrana, opelo, kako je izgledala posebna straža koja je bila prisutna na sahrani, ko se sve upisao u knjigu žalosti od velikana i verodostojnika onog vremena, pa sve do običnih ljudi - od, recimo, supruge predsednika SAD Elenore Ruzvelt, pa do jedne posebne izjave saučešća koju piše zastupnik Josifa Visarionoviča Staljina na engleskom jeziku, gde veliča Teslu kao jednog od najvećih naučnika svih vremena - rekao je Jelenković.

On je skrenuo pažnju i na dokument o kremaciji Teslinih posmrtnih ostataka, koji potvrđuje da je kremacija izvršena 25. marta 1943. godine.

Izložba će, prema rečima Jelenkovića, verovatno biti postavljena u Muzeju Nikole Tesle do kraja godine.

On je najavio i da će izložba "Teslin čudesni svet elektriciteta" 30. maja biti predstavljena u Trsteniku, a 10. jula biće otvorena u Holu nauke u Njujorku. Pregovara se da se ista izložba organizuje i u elektrani na Nijagari.

(Telegraf.rs / Tanjug)