IMA DOKAZA: Pada laž o Markalama?

Balističar Zorica Subotić, veštak odbrane Radovana Karadžića, tvrdi da na pijaci Markale u Sarajevu, ni 1994. ni 1995. godine, nisu eksplodirale minobacačke granate, već da su u pitanju najverovatnije daljinski aktivirane bombe

Balističar Zorica Subotić, veštak odbrane Radovana Karadžića, tvrdi da na pijaci Markale u Sarajevu, ni 1994. ni 1995. godine, nisu eksplodirale minobacačke granate, već da su u pitanju najverovatnije daljinski aktivirane bombe.

Ona je do ovog zaključka došla analizirajući sve prikupljene dokaze, ali i mišljenja eksperata haškog tužilaštva koje tvrdi da su obe granate ispaljene sa položaja bosanskih Srba zbog čega su i sastavni deo optužnice i Radovanu Karadžiću, ali i Ratku Mladiću.

Analizirajući prvu eksploziju, od 5. februara '94, kada je ubijeno 66, a ranjeno više od 140 ljudi, Subotićeva smatra da je prikupljeno dovoljno dokaza koji govore da Srbi nisu odgovorni za ovaj događaj.

- Praktično je nemoguće da stabilizator, odnosno rep granate, posle eksplozije ostane potpuno ukopan u asfaltnu podlogu, pokriven zemljom, kako je prikazano na filmu koji su istražitelji snimili posle eksplozije. To je potpuno tehnički neobjašnjivo i fizički nemoguće, jer pri pri udaru i eksploziji, stabilizator granate istiskuje okolno tlo, te ne može biti njime zatrpan - kazala je Subotićeva demantujući tako svedoka optužbe, sarajevskog profesora Berka Zečevića koji tvrdi da je "ugao pada granate "potpuno proizvoljno" manipulisao repom granate i kraterom iz kojeg je rep iskopan.

(Telegraf.rs / Izvor: Vesti)