Bašarova vojska uz libanski Hezbolah ušla u Kusajr, uporište sirijskih pobunjenika!

Arapska liga je sazvala hitan sastanak u četvrtak, a opozicioni sirijski Nacionalni savet traži da se "zaustavi masakr u Kusajru". Ako padne ovaj strateški važan grad koji povezuje Damask sa obalom, pada i cela provincija Homs

Sirijska vojska, uz pomoć libanskog Hezbolaha, ušla je u uporište pobunjenika Kusajr, strateški važan grad koji povezuje Damask sa obalom, a ako uspe da preuzme kontrolu nad celim gradom, onda će i cela provincija Homs pasti, saopštila je danas sirijska Opservatorija za ljudska prava.

Arapska liga je sazvala hitan sastanak u četvrtak, a opozicioni sirijski Nacionalni savet traži da se "zaustavi masakr u Kusajru", prenela je agencija AFP.

Protivnici režima Bašara el Asada upozorili su da bi "varvarski i destruktivan" napad snaga režima na Kusajr mogao da ugrozi američko-ruske namere da se idućeg meseca održi mirovna konferencija radi okončanja sirijskog konflikta.

Snage režima napale su grad sa juga, istoka i severoistoka, koristeći tešku artiljeriju i vojne avione, bombardujući ciljeve.

Neimenovani vojnik rekao je da je ubijeno 100 pobunjenika tokom operacije, a vojni izvor saopštio je da vladine snage kontrolišu centar Kusajra i da se sirijska zastava vijori sa gradske kuće u tom gradu.

Sirijska Opservatorija za ljudska prava potvrdila je bombardovanje i vojnu operaciju, ističući da ekstremisti Hezbolaha iz Libana "igraju glavnu ulogu".

(Telegraf.rs)